Svenska affärsresenärer får nu åka på affärsresor till USA igen

Svenska affärsresenärer får nu åka på affärsresor till USA igen

Har du en inplanerad affärsresa eller ska du för andra skäl ge dig i väg till USA? Beroende på hur länge du ska stanna i landet kommer du antingen att behöva ett visum eller ESTA, och det är just dessa som vi ska gå in närmare på i den här artikeln. Planering är A och O för att säkerställa att din affärsresa blir en succé, så ha punkterna nedan i åtanke inför din resa.

 

Visum eller ESTA beroende på vistelsen

 

Ett ESTA resetillstånd krävs det att du ansöker om ifall du har planer på att besöka USA som turist eller för en kortare affärsresa som inte överskrider 90 dagar. Du måste även komma från ett VWP-land, vilket Sverige är. När du har fått resetillståndet beviljat har du tillgång till det under två års tid eller till dess att ditt pass löper ut om detta sker innan de två åren.

 

Ska du åka med ett flyg som inte ingår i VWP-programmet, ska du stanna i USA i mer än 90 dagar, ska du studera i landet eller kanske börja jobba? Det är då du kommer att behöva ett visum istället för ett ESTA resetillstånd. Då det kan bli ganska kostsamt med flyg, hotell och dylikt är det av yttersta vikt att du tar hand om resetillståndet i god tid, så vänta inte med att ansöka om du redan nu vet att du snart ska åka till USA.

 

Ansökningsprocessen för att få ett ESTA resetillstånd

 

Om det är en affärsresa till USA som ligger inom en snar framtid är det just ett ESTA resetillstånd som du behöver ansöka om. Hela processen tar mindre än en halvtimme, men att få svar kan ofta ta flera dagar. ESTA är ett elektroniskt resetillstånd, och när ansökan är beviljad kommer det därför att kopplas till ditt pass så att du slipper att ta med ett resetillstånd i handen. Ditt pass skannas helt enkelt på flygplatsen, och då är det klart och tydligt att du har ett ESTA resetillstånd.

 

Intressant att veta är att resetillståndet inte bara gäller i USA, utan också i Mexiko och Kanada. Under dessa 90 dagar kan du därför exempelvis stanna i USA i 30 dagar, i Kanada i 30 dagar och sedan i Mexiko i 30 dagar innan du åker hem. Valet är upp till dig

Redaktorerna